Riadené kvasenie muštu s možnosťou chladenia:

Kvasná technológia DAL CIN

 

Postup pridávania prípravkov na 100 litrov pre:

-          bezpečné kvasenie,

-          ochranu a zvýraznenie aróm,

-          kvalitnejšie vína.

1. Ochrana aróm muštu, ochrana pred oxidáciou a nežiaducimi mikroorganizmami:

Redox AROM 15g (aplikovať namiesto dvojsiričitanu draselného – Borkénu –, rozpustiť v malom množstve muštu a zamiešať do rmutu),

2. Odbúranie pektínov a uvoľnenie aromatických látok:

Pektolytický enzým 2g (zamiešať do 1dl bezchlórovej vody, následne do zomletého hrozna),

V prípade arom. odrôd macerujeme 3 (max. 12) hodín, u málo aromatických odrôd ½ až 1 hodinu a potom lisujeme.

3. Odkalenie muštu, odstránenie horčín:

mušt vychladíme na 10 – 12°C

Verzia A (trojkombinácia):

  1. Bentonit TopgranPlus 80g,
  2. DC POL-G 5-10g (na odstránenie horčín – rozpustiť v 1dl bezchlórovej vody, a po 15 min. zamiešať do muštu)
  1. Mostgelatine 50-200ml (podľa zaťaženia trieslovinami)

Verzia B (zjednodušená verzia):

  1. Albakoll B 80g na biele odrody

Po 48 hodinách stočiť mušt. Ak chladenie nie je zabezpečené, mušt je potrebné stočiť po 12 hodinách!

4. Naštartovanie kvasenia:

Prípravok GoFerm/Endoferm 30g rozpustiť v 2dl bezchlórovej vody o teplote 35-40°C, a následne do tohto roztoku zamiešať 20g kvasiniek podľa návodu na použitie, a po 20 min. zamiešať do celého objemu muštu.

5. Po 12-24 hodinách podpora kvasenia:

Pridať výživu wynTube Full 30g, rozpustiť v 0,5l muštu, a potom zamiešať do celého objemu (prísun asimilovateľného dusíku, aminokyselín a peptidov, tiež vitamínov skupiny B).

Hneď potom pridať prípravok Lifty Sense 30-100g, aplikovať ako wynTube Full: 10-20g/hl pre sviežosť, 30-60g/hl pre komplexnosť, 60-100g/hl pre odrodové arómy vína. (Optimalizácia prostredia fermentácie a uvoľňovanie antioxidačných a odrodových aromatických zložiek.)

6. Po 3-4 dňoch podpora kvasenia pre maximálnu aromatiku:

                Pridať wynTube Fructal 30g, aplikovať ako wynTubeFull.

7. Pri dokvášaní podpora kvasenia s komplexnou výživou kvasiniek (+detoxikácia muštu):

                Pridať wynTube Prolife 30g, aplikovať ako wynTubeFull.

8. Po vykvasení dosíriť na 40mg/liter, prípadne odstrániť bielkoviny pomocou bentonitu TopgranPlus 80g, následne víno stočiť.

 

Vysvetlivky: g- gram, hl- hektoliter= 100 litrov, dl- deciliter


Scroll To Top