1. Ochrana aróm muštu, ochrana pred oxidáciou a nežiaducimi mikroorganizmami:
Redox AROM 15g (aplikovať namiesto dvojsiričitanu draselného – Borkénu –, rozpustiť v malom množstve muštu a zamiešať do rmutu),
2. Odbúranie pektínov a uvoľnenie aromatických látok:
Pektolytický enzým 2g (zamiešať do 1dl bezchlórovej vody, následne do zomletého hrozna),
V prípade arom. odrôd macerujeme 3 (max. 12) hodín, u málo aromatických odrôd ½ až 1 hodinu a potom lisujeme.
3. Odkalenie muštu, odstránenie horčín:
mušt vychladíme na 10 – 12°C
Verzia A (trojkombinácia):
Verzia B (zjednodušená verzia):
Po 48 hodinách stočiť mušt. Ak chladenie nie je zabezpečené, mušt je potrebné stočiť po 12 hodinách!
4. Naštartovanie kvasenia:
Prípravok GoFerm/Endoferm 30g rozpustiť v 2dl bezchlórovej vody o teplote 35-40°C, a následne do tohto roztoku zamiešať 20g kvasiniek podľa návodu na použitie, a po 20 min. zamiešať do celého objemu muštu.
5. Po 12-24 hodinách podpora kvasenia:
Pridať výživu wynTube Full 30g, rozpustiť v 0,5l muštu, a potom zamiešať do celého objemu (prísun asimilovateľného dusíku, aminokyselín a peptidov, tiež vitamínov skupiny B).
Hneď potom pridať prípravok Lifty Sense 30-100g, aplikovať ako wynTube Full: 10-20g/hl pre sviežosť, 30-60g/hl pre komplexnosť, 60-100g/hl pre odrodové arómy vína. (Optimalizácia prostredia fermentácie a uvoľňovanie antioxidačných a odrodových aromatických zložiek.)
6. Po 3-4 dňoch podpora kvasenia pre maximálnu aromatiku:
Pridať wynTube Fructal 30g, aplikovať ako wynTubeFull.
7. Pri dokvášaní podpora kvasenia s komplexnou výživou kvasiniek (+detoxikácia muštu):
Pridať wynTube Prolife 30g, aplikovať ako wynTubeFull.
8. Po vykvasení dosíriť na 40mg/liter, prípadne odstrániť bielkoviny pomocou bentonitu TopgranPlus 80g, následne víno stočiť.
Vysvetlivky: g- gram, hl- hektoliter= 100 litrov, dl- deciliter