• Úprava kyslosti (pH muštu upraviť na 3 - 3,5):
▪ Zvýšenie obsahu kyselín – kyselina mliečna, zmes kyselín (vínna, mliečna, jablčná)
▪ Zníženie obsahu kyselín – ACIDEX C, Uvaferm Alpha (odbúranie kyseliny jablčnej), Opti Malo Plus (výživa)
• Ťažkosti s naštartovaním kvasenia – Go Ferm (Endoferm), Spumante (Chladnomilné kvasinky) alebo Uvaferm Danstil A, PM, 228, Emothion, +výživa pre kvasinky Uvavital alebo WynTube Full
• Vleklé kvasenie – každý druhý deň pridať výživu 10 g UVAVITAL-u (alebo WynTube Full)/100 l, max. 5x, prípadne zvýšiť teplotu muštu na 17°C.
• Výskyt sirky počas kvasenia – pridať 10 g Uvavital-u/100 l, v prípade potreby opakovane, max. 5x., alebo Copper DC 5ml/100l
• Kalné víno (teplota pivnice nad 12°C) – Microtec, Topgran, Tukros, Albakoll B, ALBAKOLL R
• Kalné víno (teplota pivnice nad 9°C) – Klarsol SUPER, Vinogel, Hausenpaste
• Kalné víno (teplota pivnice -2 až 10°C) – DRIFINE (+ Topgran alebo Microtec)
• Slabé odrodové znaky vína – Ošetriť s prípravkom Copper DC 5ml/100 l alebo s prípravkom Reduless
• “Uzavreté vína“ – otvorenie aróm – ošetriť s prípravkom Copper DC 5ml/100 l alebo s prípravkom Reduless
• Nedostatočné arómy – Lallzyme Beta, chladenie muštu (riadené kvasenie)
• Sulfidové zápachy – „sirka“ (vajce, spálená guma, kapusta, kukurica) – Copper DC, Reduless, Merkapta, Kupzit
• Zoxidované (zvetralé) víno – Clarapol DC, pri silnejších oxidačných tónoch DC-Pol G.
• Rôzne pachute a pavône vína - DC-Pol G
• Príchuť po plesni - ošetriť s kazeínom (Clarasi DC, Albutec) prípadne s aktívnym uhlím (Carb Off) a následne prefiltrovať a zasíriť.
• Korková pachuť – aktívne uhlie, nerezové nádrže
• Príchuť po vínnych kvasinkách – stočiť víno z kalov a zasíriť. V pokročilom štádiu sa nedá odstrániť, len zmierniť – ošetriť s prípravkom DC-Pol G, prípadne s aktívnym uhlím (Carb Off) a následne prefiltrovať a zasíriť.
• Príchuť po sude (po dreve) – nedá sa to vždy úplne odstrániť – čírenie pomocou prípravkov na báze želatíny a aktívneho uhlia. Zmiernenie agresívne drevené tóny a zaobliť a integrovať tieto príchute je možné použitím prípravku Noblesse.
• Trpké horčinové prejavy – ošetriť s prípravkom Clarapol DC, prípadne DC-Pol G.
• Agresívne drevené chuťové tóny – ošetriť s prípravkom NOBLESSE.
NATURA Kolíňany s.r.o.
• „Starinkové“ tóny – ošetrenie s prípravkom Opti White, pri silnejšom prejave DC Pol G.
• Hnednutie vína – víno skladovať v plných nádobách. Skontrolovať hladinu SO2, zasíriť na 40 mg/l. Skontrolovať hladinu kyselín, ak je to nutné, spraviť úpravu kyslosti. V ťažších prípadoch sa odporúča čírenie s kazeínom (Clarasi DC, Albutec), alebo s aktívnym uhlím (Carb Off).
• Vegetálne, zelené arómy – Noblesse, odbúranie kyseliny jablčnej (Uvaferm Alpha a výživa Opti Malo Plus)
• Nevykvasené sladké víno – špeciálna výživa Go Ferm (Endoferm), kvasinky DANSTIL A (alebo Chladnolmilné kvasinky), výživa Uvavital (alebo WynTube Full)
• Presírenie vína – reagent SO2, zníženie voľnej SO2 chemickou cestou, sceliť s vínom s nízkym obsahom SO2
• Nedostatočná farba červeného vína – prírodné farbivo, Clarasi DC
• Naružovelé tóny v bielych vínach – DC-Pol G, Polyclar
• Extrémne suché víno – Nektar
• Opalizujúce vína – Topgran, Pred Microtec
• Vláčkovatenie vína – kyselina vínna, Borkén, aktívne uhlie
• Birza – Borkén, filtračná vložka 997 (sterilná filtrácia)
• Stabilizácia bieleho vína – Topgran, Pred Microtec, Albakoll B, Clarapol DC (Senzovin), Opti White, Longevity
• Stabilizácia červeného vína – Albakoll R, Clarasi DC, farbivo
• Osvieženie vína – Opti White (biele vína), Opti Red (červené vína)
• Zachovanie sviežosti vyzretého vína – ošetriť s prípravkom LONGEVITY na ochranu vína počas skladovania, na zachovanie dlhovekosti vína.
• Stabilizácia tanínov, zlepšenie chuťového dojmu – Mannolees, Noblesse
• Zvyšovanie chuťovej harmónie, zaoblenie chutí – Mannolees
• Odbúranie kyseliny jablčnej (JMF) – Uvaferm Alpha, Opti Malo Plus (výživa)